top of page
Elephant%2520standing%2520on%2520seesaw_

Voordelen & meerwaarde

Samen oplossen

Bij mediation houden partijen die een zakelijke conflict hebben zowel het proces als de einduitkomst volledig in eigen hand om samen aan een optimale oplossing te werken. Het gaat bovendien in de praktijk aanzienlijk sneller én is veel goedkoper dan het inschakelen van advocaten en de gang naar een of meer rechtbanken te maken.

Vertrouwelijk

Mediation kan in alle rust en vertrouwelijkheid gebeuren waardoor betrokken partijen openbaarheid en publiciteit van hun conflict vermijden en zo mogelijke reputatieschade voorkomen. Het kan voor betrokken partijen in het begin wel even doorbijten zijn om direct te overleggen met de tegenpartij waar het in hun ogen allemaal aan ligt. Naarmate het mediationproces echter vordert, verdwijnen deze bezwaren meestal geleidelijk om uiteindelijk weer ‘als vanouds’ met elkaar samen te werken.

Persoonlijke winst

Een hoogopgelopen conflict is vaak de direct aanleiding voor mediation, maar het oplossen daarvan is niet de enige opbrengst. Achter het conflict gaan andere, persoonlijke belangen en voorkeuren schuil die de bron vormen voor een groeiend aantal irritaties en geschillen. Het verslechtert de relatie, communicatie en samenwerking en schaadt zo het functioneren van de organisaties en teams waar partijen onderdeel van uitmaken.

Voor het oplossen van het conflict moet daarom eerst de onderlinge verstandhouding en communicatie verbeteren zodat partijen weer normaal met elkaar praten en samenwerken. Inzicht en begrip van elkaars persoonlijke situatie, belangen, ambities en toekomstperspectieven speelt hierbij een belangrijke rol.

Investeren in de toekomst

Mediation helpt hierdoor ook om de relatie en samenwerking voor de toekomst structureel te versterken waardoor de kans op nieuwe conflicten afneemt. Het oplossen van conflicten vraagt ook om creativiteit om alternatieve opties te bedenken en dit kan verrassende, nieuwe inzichten opleveren die het functioneren van een team en organisatie verder verbetert.

Informatie over mediation & onze aanpak

bottom of page